Αξιοθέατα

Αξίζει κανείς να γνωρίσει το καταπράσινο ακρωτήρι της Αγίας Κυριακής με το ομώνυμο Εκκλησάκι, την στήλη των Νυμφών στο λόφο πάνω από την Εκκλησία και τον Τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Νταίρπφελντ.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό σας θαυμάστε από το Νεοχώρι, το ανεπανάληπτο τοπίο των Πριγκηπονήσων, που απλώνονται μπροστά σας τον κόλπο του Βλυχού, το ακρωτήρι της Αγ.Κυριακής, τον καταπράσινο ελαιώνα της πεδιάδας του Νυδρίου-Νεοχωρίου και τόσα άλλα αξιοθέατα που συνθέτουν το καταπληκτικό αυτό τοπίο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης, το Πυργί πάνω από το χωριό Πόρος, την χοιροσπηλιά νότια του χωριού Εύγηρος, το Σπήλαιο «Καρούχα», τους νερόμυλους, τις πηγές του φαραγγιού της Κερασιάς και το όμορφο δάσος της Δάφνης στο Δ.Δ.Σύβρου.

Το φαράγγι της Μέλισσας βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Σφακιωτών, εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, λίγο έξω και βόρεια από το χωριό Κάβαλος έως τον πρώτο οικισμό που συναντάμε από την πόλη της Λευκάδας, την Απόλπαινα.

Μπορείτε να το περάσετε από το σηματοδοτημένο, καλοδιατηρημένο και φροντισμένο μονοπάτι, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από την είσοδο του φαραγγιού, σε υψόμετρο 320 μ. και καταλήγει τέλος στο Κακό Λαγκάδι σε υψόμετρο 150 μ. Για να το διασχίσετε χρειάζεστε περίπου μία ώρα εύκολης διαδρομής, ενώ αν έχετε διάθεση μπορείτε να περιπλανηθείτε στις λίγες διακλαδώσεις του που φτάνουν σε πολύ όμορφες τοποθεσίες όπως το μεγάλο πλάτωμα με τους νερόμυλους του «Κοσπέτου» και να περάσετε από υπέροχες διαδρομές με νερόμυλους, ξύλινα και πέτρινα γεφύρια.

Στην αρχή του φαραγγιού θα δείτε τη «Σπηλιά» η οποία είναι «σκαμμένη»σε ένα τεράστιο βράχο και θα ξεδιψάσετε από την πηγή με το υπέροχο νερό. Το διασχίζει ένας ορμητικός χείμαρρος τα νερά του οποίου χρησίμευαν στην τροφοδοσία των νερόμυλων της περιοχής, κτισμάτων με μία κάμαρα και μάντρα. Οι νερόμυλοι έχουν για άνοιγμα μία πόρτα και ένα το πολύ δύο, παράθυρα, με επικλινή μονόρριχη στέγη με κεραμίδια.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το υπέροχο Αλαβάστρινο Σπήλαιο στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον «αλαβάστρινο» σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμό του.

Καταρράκτης στο φαράγγι Δημοσάρι – Ξεκινώντας από το Νυδρί, σε σχετικά μικρή απόσταση δυτικά, ο επισκέπτης δε θα έπρεπε να παραλείψει να δει τους μικρούς καταρράκτες της περιοχής. Ο δρόμος στενεύει και στη συνέχεια γίνεται μονοπάτι, που καταλήγει σε μια σειρά από τεράστιους βράχους ανάμεσα στους οποίους ξεπροβάλλουν οι καταρράκτες.

Οινοποιείο Λευκαδίτικη Γη

Νερόμυλος Λευκάδας

Ακρωτήρι Λευκάτα – ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα φυσικής ομορφιάς και βρίσκεται σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο με θεά το Ιόνιο πέλαγος. Το τοπίο είναι ορεινό και άγριο και λέγεται ότι από αυτό το ακρωτήρι βούτηξε η λυρική ποιήτρια Σαπφώ στη θάλασσα και αυτοκτόνησε όταν ο αγαπημένος της Φάωνας αρνήθηκε την αρνήθηκε. Θα το βρείτε μετά την παραλία πόρτο κατσίκι και ακολουθώντας ένα χωματόδρομο που οδηγεί εκεί. Το ακρωτήρι απέχει 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας. Μια εκδρομή στο ακρωτήρι Λευκάτα είναι μια περιπετειώδης και εντυπωσιακή εμπειρία που αξίζει να ζήσετε στις διακοπές ή στα ταξίδια σας στη Λευκάδα.